- L’eix vertebral del programa, és que l’esport sigui un suport en el desenvolupament de l’infant i integrar-lo dins el conjunt global de la seva educació
Aquest mes d’octubre s’ha donat el tret de sortida al programa de Promoció de l’Esport Escolar (PEE) que al Pla de l’Estany està coordinat pel Consell Esportiu. Aquest programa compta amb dues línies d’acció diferents: les activitats en horari lectiu i les activitats extraescolars.
Dins de l’horari extraescolar el PEE contempla el projecte d’Escola Multiesportiva del Pla de l’Estany que compta amb 23 grups d’activitat distribuïts entre 10 escoles i on hi participen més de 200 infants, d’octubre a maig. També en aquest àmbit hi ha el Viatge Esportiu Comarcal, un projecte dissenyat perquè en un mateix context esportiu hi participin tant infants d’I3 a 6è de primària, com les seves famílies. La principal finalitat és oferir una proposta multiesportiva en família, amb origen a la pròpia escola i en horari de cap de setmana als diferents centres educatius de la comarca.
Aquests projectes es coordinen conjuntament amb totes les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) de les escoles del Pla de l’Estany, a través d’una taula de treball, anomenada, Comissió d’Esport Escolar.
D’altra banda, al PEE engloba diverses activitats en horari lectiu que inclou diferents propostes. El primer bloc està format per un conjunt de cinc activitats en format concentració anomenades Trobades Comarcals on totes les escoles del Pla de l’Estany es troben i realitzen una jornada esportiva amb temàtiques variades: jocs i activitats cooperatives, jocs tradicionals, lliga d’esports d’equip, jocs interculturals, clubs a l’escola... Amb aquest format es garanteix que tot l’alumnat de 2n fins a 6è gaudeixi d’una proposta d’activitat esportiva compartida entre iguals d’altres escoles. Precisament, aquest dijous 26 d’octubre, ha tingut lloc al Parc de La Draga de Banyoles la primera de les cinc trobades, la Trobada Comarcal de 4t de primària, amb la temàtica de “pitxet” i cementiri, dues activitats populars i tradicionals molt ben valorades per l’alumnat.
El Rodajoc, la Trobada de 3r de primària
D’entre les trobades se’n destaca la de 3r de primària, anomenada Rodajoc, una jornada promoguda per la Diputació de Girona on els infants practiquen jocs i activitats d’arreu del món amb l’objectiu d’afavorir la interculturalitat i els jocs en espais urbans. La seu és itinerant per tots els municipis de la comarca, celebrant-la bianualment al municipi de Banyoles, on enguany s’organitza, concretament a la Plaça Major i a La Muralla. Un dels valors afegits de la trobada és el treball en xarxa amb l’Institut Pere Alsius, i és que l’alumnat del Cicle Superior d’Ensenyament i Animació Socioesportiva (SEAS), formarà l’equip de dinamització del dia de la jornada, que tindrà lloc el 26 d’abril de 2024.
Per altra banda, el proper 30 d’octubre, s’inicia el període del Concurs Cultural Esportiu entre l’alumnat d’I5, 2n, 4t i 6è de primària, que enguany celebra la 18a edició, i en el que els diferents cursos treballen en base a diferents temàtiques que relacionen el món de l’esport i el de l’art. Aquest projecte es treballa fins a acabar el segon trimestre del curs, i la cloenda serà el 21 de març de 2024, on es farà entrega dels premis, en un acte a la plaça Major de Banyoles obert a tota la població.
Tanmateix, per aquest curs 2023-2024 també hi ha previst que del 2 al 30 de novembre es desenvolupi el Taller Joc Net entre l’alumnat de 5è de primària. Durant aquest període, de forma pràctica, es treballaran els valors de l’esport des de diferents vessants.
L’últim dels projectes emmarcat dins el PEE, és l’Estiu Esportiu, impulsat i coordinat pel Consell Esportiu. Es tracta d’un projecte d’activitats esportives dins el període de les vacances d’estiu, compost pel Casal d’Estiu per a infants d’I3 a 6è de primària i l’Estiu Jove per a joves de 1r a 4t d’ESO.
El treball en xarxa i cooperatiu clau per l’èxit de les activitats
Tot aquest seguit d’activitats i projectes, conformen el programa de Promoció de l’Esport Escolar, impulsat des del Consell Esportiu del Pla de l’Estany, i en el que aproximadament, hi participaran 4.500 infants al llarg d’aquest curs 23-24.
Totes les activitats que es fan en horari lectiu, no són fruit només del Consell Esportiu, sinó que ho són gràcies al treball cooperatiu amb els centres educatius, els ajuntaments i les entitats esportives de la comarca. En aquest context, hi té un pes molt important el suport del col·lectiu de mestres d’Educació Física de les escoles del Pla de l’Estany, que a través del Seminari de Coordinació del Pla Català d’Esport a l’Escola impulsat per la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat física (PCEE), dona forma a tot el programa d’activitats en horari lectiu i extraescolar, erigint-se en una de les taules de treball amb més rellevància dins l’entitat.